AJÁNLÓ
 
11:50
2016. 02. 24.
"Sok szép zenét hallottunk kiváló előadásokban, de a sportteljesítmény közben nem sikerült...
A bejegyzés folyatódik
 
11:50
2016. 02. 24.
Vasárnapra azt már megszokhattuk, hogy a Fesztiválakadémia koncertjeinek műsora hosszabb,...
A bejegyzés folyatódik
 
11:50
2016. 02. 24.
Május 26-án már negyedszer volt MetronómTető a Corvin Barban. És ahogy elnézem, messze nem...
A bejegyzés folyatódik
 
11:50
2016. 02. 24.
Mi lenne aktuálisabb és alkalmasabb, hogy felköszöntsük a 331 éve született Johann Sebastian Bachot,...
A bejegyzés folyatódik
 
11:50
2016. 02. 24.
Interjúsorozatunk második részében Keller Andrást kérdeztük Kurtág Györgyről. Cikkünkből...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vasárnap véget ért a 90 éves Kurtág György tiszteletére rendezett ünnepi rendezvénysorozat. A kerekasztal-beszélgetéseken, előadásokon és koncerteken sok olyan zeneszerző, előadóművész és zenetudós köszöntötte fel Gyuri bácsit, akik személyesen kötődnek hozzá, tanultak nála, dolgoztak vagy dolgoznak vele. Interjúsorozatunkban közülük kerestünk fel párakat, hogy feltegyük nekik ugyanazt a hat, Kurtággal kapcsolatos kérdést. Csalog Gábor zongoraművész és zeneszerző írásban válaszolt nekünk.

Kurtág György Kurtág Márta Kurtág Csalog Gábor
Csalog Gábor

 

Playliszt: Fel tudná idézni Kurtággal való első találkozását?

Csalog Gábor: a.) Bornemisza Péter mondásai – bemutató (Zeneakadémia, 1975). Keveset értek belőle, de mint minden jelenlévő, én is érzem, hogy nagy zenei esemény tanúja vagyok.

b.) Első óralátogatás. Sosem sejtett világok tárulnak föl előttem.

c.) Első kamaraóra. Gyuri bácsi megkér, előbb játsszak valamit egyedül. Néhány ütem Schumann-játékom után olyan szavak következnek, amelyek egész pályámon segítenek azóta is. Aztán belekezdünk a Brahms: G-dúr szonátába – egy óra alatt jutunk csak el a 7. ütemig. Partnerem, Keller András még első belépéséig sem juthatott el.

PL: Hogyan látja Kurtág helyét a magyar és az európai zenetörténetben? Érezhetjük-e Kurtágot speciálisan magyar szerzőnek, vagy ő európai közkincs?

CsG: Nincs vagy-vagy. A magyar kultúra nagy alakjai – ő is, a többi is – egytől egyik mindig is egyszersmind mélyen Európához tartoznak és tartoztak. Nem tudok kivételről.

PL: Kurtág Márta köztudottan a szerző életének és művészi működésének szerves és elválaszthatatlan része. Hogyan látja ezt a kapcsolatot, és mi érződött ebből az Önök közös munkái során?

CsG: Legtöbbször úgy hisszük, alig van tartósan szép és jó kapcsolat körülöttünk. Ők a nagy kivétel. Ez a sok jó természetesen mindig érződött is a közös munkáink során. Életem szép emlékei közé tartoznak e pillanatok.

Kurtág György Kurtág Márta Kurtág Csalog Gábor
Kurtág György
 

PL: Sokan nem egyszerűen nagy zeneszerzőként, követendő példaként vagy szaktekintélyként tekintenek Kurtágra, hanem barátjuknak tartják őt. Hogyan látja őt mint embert?

CsG: Mint ember, a legkiválóbbak közé tartozik. De még ennél is érdekesebb a dolog… A megfejthetetlen titkot, a szakmai nagyság titkait az ő esetében nem lehet elválasztani az emberi nagyságától. Az örök tudásvágy, kíváncsiság, munka, alázat és segítőkészség őbenne mindennek az alapja. Persze, ha valaki jó ember, attól még lehetne a műve akár unalmas közhelyek gyűjteménye is – nála nem az. De ezt már hosszabb lenne kifejteni – a lényeg megfejthetetlen.

PL: Mi az, amit a jelenlegi zenei felfogásában leginkább Kurtágnak köszönhet?

CsG: Önkritika, határok nélküli igényesség, önmagunk vállalása.

PL: Kurtág tanítása és zenéhez való hozzáállása kapcsán szerzők, előadóművészek és zenetudósok mind hangsúlyozzák azt, ahogyan Kurtág minden egyes hangnak külön jelentést tulajdonított. Mit jelent ez pontosan, és hogyan nyilvánul meg az ő művészetében és tanításában?

CsG: a.) Morális oldala: Semmilyen részlet megértéséért ne sajnáljuk a fáradtságot.

b.) Szakmai oldala: Soha nem látott mikroszkopikus részletek elemzése.

c.) A hang mint gesztus (a szerzőé) és mint indulat (az előadóé). Saját indulat nélkül nincs hiteles zenélés. És minden mű valamennyi helye különbözik. Jelentése nem egy-egy hangnak van, hanem azok kapcsolatainak.

0 Komment