AJÁNLÓ
 
09:30
2014. 06. 10.
Valaha taxisofőrök, misztikusok vagy ornitológusok voltak. Sőt mi több, egyikőjük még miniszterelnökként...
A bejegyzés folyatódik
 
09:30
2014. 06. 10.
Holnap kezdetét veszi a több mint egy héten át tartó VI. Nemzetközi Nyári Zenei Fesztivál...
A bejegyzés folyatódik
 
09:30
2014. 06. 10.
Régóta tartozom már ezzel a beszámolóval. A świdnicai Bach-fesztivál zászlóshajója, a...
A bejegyzés folyatódik
 
09:30
2014. 06. 10.
Kyle Macdonald a classicfm.com-on megjelent kottapéldáit ajánljuk ma minden érdeklődő figyelmébe....
A bejegyzés folyatódik
 
09:30
2014. 06. 10.
Aki augusztus 5-én késő délután és este is az Auer Hegedűfesztivál koncertjeit választotta,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Árnyékban lenni, főleg most, hogy kezdődik a forró nyár, néha kellemes. De vannak helyzetek, amikor jobban szeretnénk inkább napfényre kerülni…

Franziska Danzi dátumai megegyeznek Mozartéival. 1756-ban született, és fiatalon, 35 évesen, 1791-ben távozott az árnyékvilágból. Tanult zeneszerzést is, s bár szerzeményei kimagasló tehetségről tanúskodnak, abban az időben inkább szopránénekesnőként volt ismert. Családjában nem ő volt egyedül muzsikus. Édesapja, Innocenz Danzi a mannheimi zenekar csellistája volt, a feljegyzések szerint ő volt a legjobban fizetett zenész abban az időben. Franziska testvérének neve már a átlagos koncertlátogató számára is ismerősen csenghet: a lány öccse Franz Danzi, akinek művei szerencsére fennmaradtak, minden, bécsi klasszikus szerzőtől elvárt műfajban (kamaraművek, szimfónák, concertók) alkotott.

Franziska 16 éves korában debütált a schwetzingeni Operában, majd a Mannheimi Operatársulat tagja lett. Alig múlt 21, amikor már olyan szerepet énekelhetett, amelyet kifejezetten az ő hangára komponáltak. Otthoni sikerek után Londonban próbált szerencsét, s itt nem csak népszerűségre, hanem egy férjre is szert tett. Itt ismerkedett meg ugyanis Ludwig August Lebrun oboaművész-zeneszerzővel, akit később elkísért európai hangversenykörútjaira. Időnként Párizsba vitt az útjuk, itt ők is szerepeltek a híres Concert Spirituel sorozatban. Párizs után ismét London következett, a King’s Theater szólistájaként tündökölt, majd Bécsben énekelt egy Mozart által rendezett és dirigált hangversenyen. Franziska sikeres és boldog koncertező művész volt, ám férjének, Ludwig August Lebrunnek korai, tragikus halála összetörte. Egészsége megromlott, és fiatalon, 35 éves korában követte imádott férjét.

Playliszt

0 Komment