AJÁNLÓ
 
13:06
2015. 08. 06.
Egy rangos zenei versenyen aratott győzelem mindig is komoly belépőnek számított a nemzetközi...
A bejegyzés folyatódik
 
13:06
2015. 08. 06.
Mostantól néhány napig énekszótól lesz hangos a Zeneakadémia, és a nemzetközi operaélet...
A bejegyzés folyatódik
 
13:06
2015. 08. 06.
Ősszel néhány napra énekszótól lesz hangos a Zeneakadémia, és a nemzetközi operaélet legnagyobbjai...
A bejegyzés folyatódik
 
13:06
2015. 08. 06.
Ősszel néhány napra énekszótól lesz hangos a Zeneakadémia, és a nemzetközi operaélet...
A bejegyzés folyatódik
 
13:06
2015. 08. 06.
Hányaknak adatik meg ma, hogy találkozzanak akár egyetlen uralkodóval vagy államfővel? Talán...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Régi Zeneakadémia kamaratermében adott sajtótájékoztatót Marton Éva, Domokos Zsuzsanna (a budapesti Liszt-múzeum igazgatónője), valamint a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, Kucsera Tamás Gergely. Hogy miért? Mert közeleg a Szent Erzsébet legendája magyar nyelvű bemutatójának 150. évfordulója.

 

Különleges bemutatóra készül a Magyar Művészeti Akadémia. 2015. augusztus 15-én lesz pontosan 150 éve, hogy Liszt Ferenc a Pesti Vigadó színpadán elvezényelte a Szent Erzsébet legendáját. Az abbéként első ízben dirigáló Liszt műve akkor Ábrányi Kornél magyar fordításával szólalt meg. A kerek évforduló alkalmából Marton Éva és Kocsár Balázs karmester a darab felújítását tűzték ki célul. A koncert helyszíne a Pesti Vigadó, időpontja augusztus 15, az előadás Ábrányi szövegére támaszkodik. A fordítás „csodálatosan szép. Illik a zenéhez, illik a korhoz. Nem kell mindent modernizálni.” – mondta Marton Éva, és felhívta a figyelmet, hogy a librettó ezért számos archaikus ragozást és mondatszerkezetet használ.

Az est Szent Erzsébetje Kele Brigitta lesz. A produkcióban részt vesz még Haja Zsolt, Cser Krisztián, Vörös Szilvia, Szegedi Csaba és Kovács Zoltán is. Marton hangsúlyozta, szerették volna a projektet minél szélesebb körűvé tenni, ezért nem csak budapesti előadókat kértek fel. A hangverseny zenekara a Kodály Filharmónia Debrecen, kórusa pedig a Kodály Kórus Debrecen és a Nyíregyházi Cantemus Kórus lesz. Kocsár Balázs vezényel majd, aki – Könczei Árpád zeneszerzővel és Pfeiffer Gyula karmesterrel – részt vett a mű zenei anyagának kimerítő tanulmányozásában, a kiadások gondos összevetésében is.

Pesti Vigadó
Pesti Vigadó
 

A Szent Erzsébet legendája „hol oratórium, hol opera.” – fogalmazott Marton Éva. Nem csoda tehát, hogy a sajtótájékoztatót a Régi Zeneakadémián tartották, ahol Liszt (Róma és Weimar mellett) élete utolsó szakaszában lakott. Lakása jelenleg emlékmúzeumként üzemel, amelyben évről évre helyet kap egy-egy időszaki kiállítás. Az idei tárlat épp Liszt operával való kapcsolatával, operaszerű műveivel, így a Szent Erzsébet legendájával is foglalkozik. Domokos Zsuzsa, az időszaki kiállítás kurátora Liszt és Pest, valamint Liszt és az opera kapcsolatáról mesélt nekünk, valamint arról, milyen közel állt hozzá Szent Erzsébet karaktere. (Szó szerint is, hiszen, weimari otthonának ágya felett is egy Szent Erzsébet-ábrázolás található.)

Kucsera Tamás Gergely a nemzeti kulturális örökség ápolásáról beszélt. Az MMA szeretné, ha az országban nemcsak annyian tekinthetnék meg a produkciót, ahányan beférnek a Vigadóba, ezért a Műcsarnok előtt, illetve a Sziget Fesztivál Fidelio-sátrában élő vagy csúsztatott élő adásban sugározni fogják az előadást. Ezen felül az arra jelentkező vidéki városok (eddig Debrecen, Esztergom, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Sopron és Székesfehérvár) főterein is megszervezik az évfordulós koncert kivetítését.

A műről, az előadásról, a közreműködőkről bővebb információkat találtok a szenterzsebet150.com címen

Playliszt

0 Komment