AJÁNLÓ
 
19:45
2016. 09. 03.
Liszt Ferenc születésének 205., halálának 130. évfordulójának alkalmából rendezi meg újra...
A bejegyzés folyatódik
 
19:45
2016. 09. 03.
A Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetőjével, Dráfi Kálmánnal beszélgettünk...
A bejegyzés folyatódik
 
19:45
2016. 09. 03.
Október 31-én a hazánk egyik legizgalmasabb kamarazenei formációjaként működő Budapest...
A bejegyzés folyatódik
 
19:45
2016. 09. 03.
Kopp-kopp. KoppKopp. KopKopp. KoKopp. KKopp. Kopp. Kopp.
A bejegyzés folyatódik
 
19:45
2016. 09. 03.
Kinek és miért jut eszébe Beethoven zenéjét jazz és pop elemekkel vegyíteni? Hová tűnt...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nemcsak a világ legjobb zongoristái ülhetnek ezúttal hangszer mögé a Zeneakadémiának is otthont adó Liszt Ferenc téren, de néhány, képzőművész hallgatók által új életre keltett hangszernek köszönhetően most bárki elindulhat a világhírnév felé. Aki pedig mégis a profikat részesítené előnyben, az ingyenes minikoncerteket hallgathat Fischer Annie- és Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjas művészek tolmácsolásában a Zeneakadémia előtt megszólaló 1904-es Steinway zongorán, vagy besétálhat a zenepalotába, ahol a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny valamennyi fordulójának tanúja lehet.

Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny Zeneakadémia feladat Hosszúlépés
(fotó: Szécsi István / Fidelio)

 

„Minden valószínűség szerint soha nem tudjuk már meg, hogyan is zongorázott Liszt Ferenc. A leírások arról tanúskodnak, hogy nem volt, aki nyomába érjen. Az biztos, Liszt egyénisége, zeneszerzői tudása, és egyedülálló technikája máig érezteti hatását.” – olvashatjuk a verseny honlapján. Ha Liszt zongorázását nem is rekonstruálhatjuk, szeptember 2. és 11. között a Liszt Verseny indulóinak köszönhetően betekintést nyerhetünk abba, mennyire élő és milyen nagy hatással bír ma is a komponista zenéje.

A hazai és nemzetközi zeneéletben is rangos helyet elfoglaló megmérettetésre idén három kontinens tizenegy országából harminchat zongorista érkezett, akik Liszt legmonumentálisabb, legtöbb izgalmat tartogató darabjaival mérhetik össze tudásukat. S mindezt nem akármilyen zsűri előtt tehetik meg: a zongoraverseny zsűrijének díszelnöke Kurtág György, elnöke a dél-koreai Kun Vu Paik lesz. A testületben a francia Michel Beroff, a Nagy-Britanniában élő magyar zongoraművész, Frankl Péter, a brit Leslie Howard, a francia-ciprusi Cyprien Katsatis, valamint Dráfi Kálmán, Kovács János, Mácsai János és Mocsári Károly foglal helyet.

A zenekari döntőben, ahol Liszt Esz-dúr és A-dúr zongoraversenye, valamint Haláltánca közül választhatnak majd a versenyzők, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara működik közre, Kesselyák Gergely vezényletével. A Filharmónia Magyarország által szervezett verseny első helyezettje 15 ezer, a második 12 ezer, a harmadik 9 ezer euróval térhet haza, emellett egy 6 ezer eurós közönségdíjat is kiosztanak. Az elődöntők szeptember 3-tól 5-ig tartanak, ezt követően szeptember 6-án és 7-én kerül sor a középdöntőkre, majd pedig szeptember 9-én a Liszt h-moll szonátáját középpontba állító szóló döntőkre.

A Liszt Ferenc Zongoraverseny nemcsak jelenében, de múltjában is tartogat izgalmakat: az első 1933-ben megrendezett versenyt például Dohnányi növendékeként az akkor tizennyolc éves Fischer Annie nyerte. Ugyanez a verseny botrányokat is tartogatott: az akkori zsűriben helyet foglaló neves Liszt-tanítvány, Emil Sauer a verseny közepén távozott, mikor kiderült, tanítványa nem lehet ott a döntőben a legjobbak között. Sauer felháborodása a kiesett versenyzők lázadásához vezetett, akik ugyancsak a zsűrit kezdték támadni sikertelen szereplésük miatt. A zongoraverseny idén a Hosszúlépéssel közös, Kották és legendák című tematikus sétáján több Budapesthez kapcsolódó zenei legendának is nyomába ered.

Playliszt

0 Komment