AJÁNLÓ
 
15:30
2016. 08. 18.
A zenetörténeti anekdotakincs szerint Beethoven a tizenöt éves Rudolf főhercegnek (1788-1831)...
A bejegyzés folyatódik
 
15:30
2016. 08. 18.
Még nincs húszéves, és máris az ország egyik legkiválóbb zenekarának koncertmestere. Miranda...
A bejegyzés folyatódik
 
15:30
2016. 08. 18.
Május 27-én egy Ligeti- és egy Richard Strauss-művel, valamint egy ősbemutatóval várja vendégeit...
A bejegyzés folyatódik
 
15:30
2016. 08. 18.
Várjon Dénes és a Concerto Budapest nevét egyre több emlékezetes zenei élmény kapcsolhatja...
A bejegyzés folyatódik
 
15:30
2016. 08. 18.
Anyák napján a Concerto Budapest nem az édesanyákra helyezte a hangsúlyt, hanem az Atyára....
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Keller András és Rácz Zoltán művészeti vezetésével augusztus 26–28. között ismét megrendezi hagyományos művészeti fesztiválját a Pannonhalmi Főapátság. „Közösségben vagyunk” – szól az Arcus Temporum XII mottója, a fesztivál ugyanis időben egymástól távoli, szellemiségükben mégis párbeszédképes zeneművekkel képez hidakat korok és emberek között. Idén e hidak a kilencvenéves Kurtág György, Joseph Haydn, valamint a kortárs vokális amerikai komolyzene és Ligeti György alkotásait kötik össze egymással.

Arcus Temporum Keller András Rácz Zoltán Pannonhalmi Főapátság

 

„A fesztivál programja – egy év kihagyás után – hagyományaihoz híven ismét íveket és kapcsolatokat szeretne megteremteni. Közösségbe kerül egymással és Pannonhalmával két régi „harcostárs” zenész, Keller András és Rácz Zoltán, mint a fesztivál művészeti vezetői. Közösségre lép egymással egy klasszikus zeneszerző a múltból, Joseph Haydn, valamint hat zeneszerző a jelenből: a kilencvenedik születésnapját ünneplő Kurtág György, a kilencven éve született Morton Feldman, a nyolcvanéves Steve Reich, a tíz évvel ezelőtt elhunyt Ligeti György, valamint Olivier Messiaen és David Lang.” – olvasható a a Dejcsics Konrád OSB igazgatásával megvalósuló fesztivál honlapján.

A nyitókoncerten Joseph Haydn A teremtés című oratóriuma szólal meg a bazilikában, és ugyanebben a térben kerül sor a fesztivál zárónapján Ligeti György tizenhat szólamú kórusra írt Lux Aeterna című darabjának előadására is. Különleges alkalom, hogy a mű a liturgia kontextusában, a szerzetesközösség hagyományos gregorián napközi imaóráját követően hangzik fel. A bazilika mellett koncerthelyszínként jelenik meg a Boldogasszony-kápolna, valamint a Szent Márton-év keretében kialakított multifunkcionális koncertterem is, amely most debütál a műértő közönség előtt. A koncertsorozat kiegészül egy éjszakai előadással, amelynek keretében egymásra hangolódik Presser Gábor és Szakcsi Lakatos Béla, hogy közös improvizációban keressék az utakat a régi és az új mesterek művei között.

Arcus Temporum Keller András Rácz Zoltán Pannonhalmi Főapátság
Keller András
 

A pannonhalmi atmoszféra különlegességét emelte ki Keller András, aki a fesztiválon megtapasztalható felemelő érzésről így nyilatkozott: „Megfigyeltem magamon, hogy valahányszor Pannonhalma felé közeledem, már jóval azelőtt, hogy meglátnám az apátságot, befejezem a telefonálást az autóban, elzárom a rádiót, tovatűnnek a gondolatok: csend lesz. Nem igazi csend, mert hallani a kerékzajt, érezni a szívverést, és nem tudom irányítani a gondolataimat. Ösztönösen készülődöm: Pannonhalmán mindenki másként találkozik önmagával. Felemelő érzés belépni egy olyan térbe és közösségbe, ahol kinyílik a szívünk, a szellemünk; ahol máshogyan látunk, hallunk, hallgatunk.”

Arcus Temporum Keller András Rácz Zoltán Pannonhalmi Főapátság
Rácz Zoltán
 

„Minden évben igyekszünk megőrizni a fesztivál eredeti arculatát, azt az ösvényt, amelyet Keller András művészeti vezető barátom kitaposott jó pár évvel ezelőtt, ugyanakkor szeretnénk valami újat is mutatni, hiszen mindig szükség van egy friss gondolatra, mely továbblendíti a már sikeres tradíciót.” – foglalta össze Rácz Zoltán a fesztivál művészeti vezetésének alapgondolatát.

Az Arcus Temporum XII részletes programja megtalálható a fesztivál honlapján.

Playliszt

0 Komment