AJÁNLÓ
 
13:25
2016. 09. 04.
Október 27-én, azaz most csütörtökön igazi különlegesség fül- és ezúttal szemtanúi...
A bejegyzés folyatódik
 
13:25
2016. 09. 04.
Újabb évad, újabb MetronómTető. Immár hatodik alkalommal hallgathattunk kortárszenét a Corvin...
A bejegyzés folyatódik
 
13:25
2016. 09. 04.
Amikor először hallottam az akkor még készülődő kortárszenei sorozatról, bevallom, kicsit...
A bejegyzés folyatódik
 
13:25
2016. 09. 04.
A MetronómTető néven futó kortárszenés beszélgetős sorozat következő vendégei Seleljo...
A bejegyzés folyatódik
 
13:25
2016. 09. 04.
Május 26-án már negyedszer volt MetronómTető a Corvin Barban. És ahogy elnézem, messze nem...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Még mindig csütörtökök, még mindig Corvin Bar és még mindig ízig-vérig kortárs zenék, szerzők, muzsikusok. Szeptember 15-én folytatódik a MetronómTető, ezúttal a fuvola kerül középpontba.

Metronóm MetronómTető Corvin Bar Fuvola Fuvolamaraton Nagy Ákos Matuz Gergely Belinszky Anna Mona Dániel Gyöngyössy Zoltán Baráth Bálint Bánkövi Gyula Matuz István Bán Annamária Détári Anna Kanyó Dávid Szűcs Péter

 

A hangszer szerelmeseinek ismerős lehet a hatodik MetronómTető alcíme: Fuvolamaraton. Ez az elmúlt években több helyütt is megjelenő projekt fellépőit, műsorát és hosszát tekintve folyamatosan változik, mégis mindig ugyanazt a célt tűzi maga elé: átfogó képet adni a legmodernebb magyar fuvolairodalomról. A sorozatot Nagy Ákos szerkeszti, kinek művei rendre elhangoznak az eseményeken. A rugalmas Fuvolamaraton másik fix pontja Matuz Gergely, aki zeneszerzőként és előadóként is részt vesz az esteken.

„Ősi és primitív. – olvashatjuk Nagy Ákos mottóként írt szövegében – Nem véletlenül ez jut eszembe elsőként a modern fuvoláról. Csont, de nem hideg, hanem meleg. Ezt mi sem támasztja jobban alá, mint egy 1996-os felfedezés, régészeti szenzáció. Szlovéniában, a Divje Babe barlangban egy barlangi medve combcsontjából készült, kb. 43 000 éves négylyukú töredékre bukkantak. Ez az eddig ismert legősibb dallamhangszer. Hátborzongató, hogy Krisna ugyanúgy ezen az egyszerű fúvós hangszeren játszott, mint II. Frigyes vagy a neandervölgyi előember.” A kezdeményezés célja tehát a múlt és a jelen hagyományainak tudatosítása és felhasználása, majd az azokból való továbbépítkezés. Ahogy Nagy Ákos fogalmaz: „Az este során fellépő művészek a gorkiji mottó szellemében dolgoznak, miszerint a hagyományt ugródeszkának és nem kanapénak kell tekinteni. Ennek fényében szeretnének hidat képezni régi és új között. Szeretnék, ha hallgatóságuk rácsodálkozna az ezüstszálakkal átszőtt zenetörténetre. Fő célkitűzéseik közé tartozik, hogy idős és fiatal megértse, hogy szeretni érdemes a jelent és a benne jelenleg is alakuló, zajló művészetet, ami a ma emberéhez, a ma emberéért szól.”

(A videó végén a koncert nyitódarabja, Baráth Bálint Itako no arioso című műve hallható.)

Ezek a gondolatok összeegyeztethetőek a MetronómTető arc poeticájával is, hiszen ez a sorozat is azért küzd, hogy minél többen megszeressék „a jelent és a benne jelenleg is alakuló, zajló művészetet”. Épp ezért hívta meg Belinszky Anna és Mona Dániel a Fuvolamaratont a MetronómTető évadnyitó eseményének. Az esten Gyöngyössy Zoltán, Baráth Bálint, Bánkövi Gyula, Matuz Gergely, Matuz István és Nagy Ákos művei hangzanak el. A négy fuvolista, Bán Annamária, Détári Anna, Kanyó Dávid és Matuz Gergely szólódarabokban lépnek fel, de a koncert végén egy fuvolakvartettet is előadnak. A hangverseny után hagyományosan közönségbeszélgetés veszi kezdetét, ahol a komponistákat, muzsikusokat és zenész-szerzőket egyaránt lehet majd faggatni. A részletes műsor a szeptember 15-én 20 órakor kezdődő esemény Facebook-oldalán található.

Aki pedig jó előre szeretné bevésni a naptárjába a MetronómTető időpontjait, annak is van jó hírünk: október 27-én folytatódik a sorozat Szűcs Péter klarinétművész előadásával. A minimalista repetitív basszusgitár–elektronikus zene kedvelőinek sem kell sokáig várniuk, november végén ők is találnak az érdeklődési körüknek megfelelő programot a MetronómTetőn.

Playliszt

0 Komment