AJÁNLÓ
 
16:00
2015. 07. 29.
Régóta tartozom már ezzel a beszámolóval. A świdnicai Bach-fesztivál zászlóshajója, a...
A bejegyzés folyatódik
 
16:00
2015. 07. 29.
Bár szombaton túlvoltunk a fesztivál legjobban várt eseményén, az operán, sőt, tetéztük...
A bejegyzés folyatódik
 
16:00
2015. 07. 29.
Vázolom a helyzetet: vasúti pályaudvar - rozoga pianínó - fülvédős zongorista - Beethoven...
A bejegyzés folyatódik
 
16:00
2015. 07. 29.
Tudom, hogy beharangoztam a piknikkoncerteket, de a tömegközlekedés, az időpontok és a fesztivál...
A bejegyzés folyatódik
 
16:00
2015. 07. 29.
Kis templom, Bach-csellószvitek, barokk csellószonáták, historikus előadás és az öthúros...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tegnap végre megérkezett a Playliszt Świdnicába. Minek? Hogy tudósítson a XVI. Świdnicai Bach-fesztiválról.

 

A lengyel kisváros 2000 óta minden nyáron megrendezi a maga zenei fesztiválját. A művészeti vezető, a krakkói Capella Cracoviensis karmestere, Jan Tomasz Adamus J. S. Bachot választotta a fesztivál névadójának, bár a 11 nap alatt nem kizárólag Bach művei hangzanak el. Bach maga soha nem járt a városban, de a vidék zenei életét erősen meghatározta. Egyik tanítványa, Christoph Gottlob Wecker pedig itt született, majd 1729-től abban a Béke-templomban töltött be kántori állást, amely 2000 óta a Bach-fesztivál központi koncerthelyszíne. Ennyit arról, hogy miért pont Bach…

Jan Tomasz Adamus
Jan Tomasz Adamus (forrás: capellacracoviensis.pl)
 

De akkor miért szólalnak meg mások művei is? A műsorfüzet egész egyszerűen annyit mond, hogy olyan szerzők műveit játsszák még, akikre hatott Bach. Na, bumm. Kire nem hatott?! Egy interjúban azonban megkapjuk a kevésbé romantikus, ugyanakkor realisztikusabb választ: a város zenei életének körülbelül egyetlen eseményéről van szó, így a szervezők szeretnének minél szélesebb repertoárt a közönség elé tárni. És hogy a programnak mennyire szerves részét képzi a többi komponista, azt mi sem mutatja jobban, mint hogy hagyományosan előadnak minden évben egy operát. A templomban eljátszott mű a fesztivál legnépszerűbb eseménye. Idén Händel kevésbé ismert, Sosarme című operája kerül előadásra, ezen kívül meghallgathatjuk Schumann, Richard Strauss, Wolf, Poulenc és Debussy dalait, Haydn és Beethoven kamaraműveit, utóbbi zongoraszonátáit, Mozart egyik miséjét, valamint a reneszánsz polifónia legnagyobb mestereinek, illetve a barokk néhány kismesterének darabjait. Bach művei közül a János-passió, a hat csellószvit és kisebb darabok kerültek fel a fesztivál műsorára.

A Béke-templom
A Béke-templom
 

Świdnica klasszikus lengyel kisváros: gyönyörű főtér, sok templom, macskakő, parkok. A fesztivál épp ezért igyekszik minél változatosabb helyszínekre tenni a hangversenyeket. Így hallgathatunk koncertet a fából épített evangélikus Béke templomban, más kisebb-nagyobb templomban, a pályaudvaron, illetve a szabadban. Utóbbiakra saját piknikkosárral kell érkezni, és a közös tízórai elfogyasztása közben élvezhetjük Bach muzsikáját. Az előadói gárda szinte kivétel nélkül lengyel zenészekből áll, nagyrészt a Capella Cracoviensisben játszó művészekből.

A következő napokban már a koncertekről olvashattok beszámolókat. A részletes program itt olvasható. Ígérem, mindent meghallgatok, amit lehet!

Mona Dániel

0 Komment