AJÁNLÓ
 
08:00
2015. 12. 08.
Bartók Béla szeptember 26-án, hetven éve hunyt el New Yorkban. Az évforduló alkalmából számos...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2015. 12. 08.
Simon Izabella és Várjon Dénes töretlen lelkesedéssel készülnek a tavaly óriási sikert...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2015. 12. 08.
Várjon Dénes és a Concerto Budapest nevét egyre több emlékezetes zenei élmény kapcsolhatja...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2015. 12. 08.
Mostan színes tintákkal Beethovennel álmodom mindig, meg-megállva - ugyanis a kamarásított...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2015. 12. 08.
Amikor megtudtam, hogy 2016-ban Tallér Zsófia zeneszerzőnek és Várjon Dénes zongoraművésznek...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Rózsavölgyi és Társa Kiadó gondozásában látott napvilágot Kottakép és műalkotás: harminc tanulmány Bachtól Bartókig címmel Somfai László új kötete, melynek bemutatójára december 2-án került sor a Zenetudományi Intézet Bartók termében. Somfai több mint háromszáz tételt tartalmazó bibliográfiájából maga válogatta a kötet anyagát, amely tökéletesen tükrözi kutatói érdeklődésének főbb irányait.

Somfai László Várjon Dénes Fazekas Gergely Rózsavölgyi és Társa Kiadó

 

Somfai számára mindig is egyértelmű volt, hogy - legyen szó történeti, analitikus vagy filológiai kérdésekről - egy zenetudós kutatási eredményeinek a gyakorló zenészt kell szolgálnia. Az előadóművészettel ápolt szoros kapcsolat fontosságát a kutató a könyv előszavában is hangsúlyozza: „Pályám során mindvégig az inspirált, vajon fel tudjuk-e tárni, pontosan mit jelent a múltbéli nagy mesterek kottázása? S ha értjük az üzenetet, találunk-e szövetségeseket, bátor kipróbálókat az előadóművészek legjavából?”

A kötet rendkívüli muzikológus pályát megjelenítő tanulmányai több évtizedet fognak át: a legkorábbiak a hatvanas években készültek, a legújabbak pedig a kétezres évek munkájának lenyomatai. Ahogyan a könyv ajánlásában is olvasható: „Somfai László figyelme éppúgy irányul a zenetörténeti folyamatok, műfaji hagyományok vagy éppen szerzői életművek egészére, mint az egyes kompozíciók részletkérdéseire, akár a legapróbb ornamensekig bezárólag. Otthonosan mozog a filológiától az analízisen át a legkülönfélébb zenetudományi aldiszciplínák területén, s ugyanolyan maximalizmus jellemzi, miként az általa tárgyalt zeneszerzőket.” Maguk a tanulmányok két meghatározó komponista, Haydn és Bartók köré összpontosulnak, de Somfai ugyancsak szentelt tanulmányokat Mozart, Michael Haydn, Stravinsky és Webern zenéjének is.

Somfai László Várjon Dénes Fazekas Gergely Rózsavölgyi és Társa Kiadó
Somfai László Bartók-kéziratokkal dolgozik (forrás: ae-info.org)
 

A kutató maximalizmusához csak maximalista szerkesztő társulhatott: Fazekas Gergely az ötlet megszületésétől kezdve, a szerkesztési folyamat legnagyobb kihívásain át, a bemutató beszélgetésig gondozta és kísérte a tanulmánykötetet. A Zenetudományi Intézetben megrendezett könybemutatón Somfai László és Fazekas Gergely, professzor és egykori tanítvány, tudós és (tudós)szerkesztő folytattak párbeszédet: részletekbe menően izgalmas beszélgetésnek lehettünk tanúi, amelyen a tanulmányok válogatásának legfontosabb szempontjai és a Somfai-tanulmányok elmaradhatatlan ábráinak kérdései is szóba kerültek.

A tudományos főszereplők mellett a bemutatónak volt egy zenész főszereplője is: Várjon Dénes Bartók Improvizációival nyitotta meg az eseményt, majd a Két elégiával engedte haza a közönséget. Rendkívüli érzelmi erejű és kivételesen precíz interpretációja pillanatok alatt megteremtette a Bartók-művek által megkívánt hangulatot, és magával ragadta a közönséget. Várjont hallgatva talán mindannyiunknak világossá vált, milyen zenészekre gondolt Somfai, mikor az „előadók legjaváról” és „szövetségesekről” beszélt.

Bár a könyv piacra kerülésével a kiadó (vagy legalább a szerkesztő) kicsit megpihenhet, a tanulmánykötet igazi élete csak most kezdődik. Somfai írásai „szövetségeseknek” és zeneértőknek egyaránt szólnak. Szigorúan nem csak zenetudósoknak.

Playliszt

0 Komment