AJÁNLÓ
 
08:00
2016. 06. 03.
Egy baj van a Kamara.hu fesztivállal. Hogy vége van. Beszámolónk a négynapos rendezvény zárókoncertjéről… ...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2016. 06. 03.
Bölcsőtől a sírig. Nem, nem Liszt Ferenc művéről van szó, csupán próbálom meghatározni...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2016. 06. 03.
Vagy inkább Kamara.húúú? A Zeneakadémián Simon Izabella és Várjon Dénes művészeti vezetésével...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2016. 06. 03.
Október 31-én a hazánk egyik legizgalmasabb kamarazenei formációjaként működő Budapest...
A bejegyzés folyatódik
 
08:00
2016. 06. 03.
Kopp-kopp. KoppKopp. KopKopp. KoKopp. KKopp. Kopp. Kopp.
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Simon Izabella és Várjon Dénes töretlen lelkesedéssel készülnek a tavaly óriási sikert arató, idén második alkalommal megrendezésre kerülő Kamara.hu fesztiválra. Elsődleges védjegyük idén is a „kérlelhetetlen szakmai színvonal”. Várjon Dénest legutóbbi beszélgetésünk alkalmával arról is faggattam, mi lesz az idei fesztivál témája, kiket hallhatunk majd a koncerteken, illetve milyen kiegészítő programokra számíthatunk.

Kamara.hu Zeneakadémia Simon Izabella Várjon Dénes Jörg Widmann Steven Isserlis Tabea Zimmermann Henning Kraggerud Christoph Richter Carolin Widmann Klenyán Csaba Kovács István Holló Aurél Viviane Hagner Sarah Shafer Fejérvári Zoltán Ránki Fülöp Környei Zsófia Mona Dániel
Simon Izabella és Várjon Dénes (fotó: Zeneakadémia / Tuba Zoltán)

 

Mona Dániel: „Elsők és utolsók” – ez volt a tavalyi Kamara.hu témája. Mi lesz az idei fesztiválé, és hogyan illeszkednek a műsorok a témába?

Várjon Dénes: Nagyon fontos számunkra, hogy mindig legyen egy téma, mert szerintünk ez olyan gondolati hátteret ad az egész fesztiválnak, amelyet „csak” nagyon jó programok hallgatásával a közönség ilyen módon nem tud megragadni. A célunk a továbbgondolkozás, új szempontok feltárása, a mögöttes gondolati elem megismerése, és úgy érzem, ez mind a közönség, mind a magunk számára nagyon erősen ki is fejeződik a Kamara.hu-n. Az idei téma a „Fordulópont”. A témáinknak néha irodalmi háttere van. Ilyen volt tíz éve a legeslegelső tematikus fesztiválunk, „A tegnap világa” is. Az Stefan Zweig művének, a „Fordulópont” pedig Klaus Mann életregényének a címe. Sok mindent ki tud fejezni ez a szó, fordulópont lehet valamilyen krízis, változás, öröm, egy születés, halál vagy szerelem. És persze zenei fordulópontok is vannak, akár egy darabon belül is. Nagyon tág tehát az asszociációs lehetőségek tárháza.

Olyan műveket válogattunk össze, amelyek képesek tükrözni ezt a fordulópont-érzetet. Schubert-dalokból szemezgettünk (elhangzik például a teljes Winterreise-ciklus), de műsorra kerül Schubert Lebensstürméje vagy háborús időben keletkezett művek Raveltől és Schulhofftól. A Clara Schumann–Robert Schumann–Brahms háromszög is tele van fordulópontokkal. A kései Schumann Märchenerzählungen című művére Jörg Widmann ugyanerre az összeállításra írt Schumann-hommage-a felel majd, hiszen az is fordulópont, hogy milyen módon reagál egy mai szerző zeneileg egy elődjére. Ez a fesztivál azzal foglalkozik, hogy minél több válaszfalat, kettőspontot, új periódust, nagy változást, krízist mutasson be a zenében. Természetesen a kiegészítő programok is a „Fordulópont” témakörére összpontosítanak majd. Szerintem nagyon gazdag programot sikerült összeállítanunk.

MD: Fordulópontok vannak tehát egy-egy művön, illetve egy-egy koncert műsorán belül is, és paradox módon épp ezek a fordulópontok, ezek a kontrasztok biztosítják a négy nap egységességét.

VD: Ez így van; a kontrasztok gyakran összetartanak. A koncertek műsorát is ezek az ellentétek tartják össze.

MD: Nyáron több kamarazenei fesztivált is rendeznek, a Kamara.hu viszont ősszel van. Előnyére vagy hátrányára válik a fesztiválnak ez az időzítés?

VD: Úgy állapodtunk meg a Zeneakadémiával, hogy a Kamara.hu mindig ősszel lesz, november harmadik hetében (csütörtöktől vasárnapig). Úgy érzem, szükség van ekkor valami ilyesmi programra, ráadásul nekünk is nyugodtabb ez az időszak. Nyáron mindannyian utazunk, hiszen rengeteg zenei program van a világon mindenfelé, ezért azt hiszem, nagyon jól van elhelyezve a fesztiválunk. Már a nyaralások után, de még belátható idővel karácsony előtt vagyunk, úgyhogy jónak tartom az időzítését.

Kamara.hu Zeneakadémia Simon Izabella Várjon Dénes Jörg Widmann Steven Isserlis Tabea Zimmermann Henning Kraggerud Christoph Richter Carolin Widmann Klenyán Csaba Kovács István Holló Aurél Viviane Hagner Sarah Shafer Fejérvári Zoltán Ránki Fülöp Környei Zsófia Mona Dániel
Simona Izabella és Várjon Dénes a tavalyi Kamara.hu fesztiválon
(fotó: Zeneakadémia / Tuba Zoltán)
 

MD: Személyes baráti körötökből állítjátok össze a fellépők listáját. Kik az idei év nagyágyúi?

VD: Itt mindenki nagyágyú. Boldogak vagyunk, hogy a baráti körünkből a tavalyi fesztivál után idén is egészen különleges csapatot tudtunk összeállítani. Úgy érzem, a közreműködőink névsora olyan lista, amelyet bárhol, a világ legnagyobb fesztiváljain is örömmel fogadnak. Itt lesz Steven Isserlis, Tabea Zimmermann, Jörg Widmann, Henning Kraggerud, hogy csak néhány nevet említsek, akikkel rendszeresen járjuk a világot és kamaratársaink a nagy nemzetközi fesztiválokon, illetve akikkel már a hazai közönség is hallhatott minket kamarázni.

MD: Widmann és Isserlis is járt itt nem olyan rég…

VD: Isserlis nagyon közeli barátunk, rendszeresen meghív minket a fesztiváljaira, és igen, itthon is többször játszottunk együtt. Tabea Zimmermann-nal és Jörg Widmann-nal is trióztunk tán két éve a Müpában. Henning Kraggerud egy nagyon érdekes, egészen zseniális hegedűs. Hihetetlen fantáziavilága van és erős elképzelései. Külön öröm, hogy Jörg Widmann mellett Kraggerud is aktív zeneszerző, és hogy az ő művei is el fognak hangozni a Kamara.hu-n. Egészen különlegesen játssza Janáček szonátáját, ezért többek között erre a darabra is felkértük.

MD: Rögtön a fesztivál nyitókoncertjén

VD: Igen, ráadásul – mint egy kis szvit – két saját műve között hangzik majd el.

Steven Isserlis mellett másik csellista barátunk Christoph Richter, akit már évtizedek óta ismerünk, és nagyon szeretünk. Elkötelezett, fantasztikus kamarazenész. Közeli kapcsolatban áll Schiff Andrással: zenekarának első csellistája, és nagyon sokat kamarazenélnek is együtt. Meghívtuk Carolin Widmannt is. Az első ECM-lemezemet vele készítettem, és Iza is játszott vele többször. Nagyszerű hegedűs, aki a modern zene területén is hihetetlenül otthonosan mozog – számos művet ajánlottak is neki. A legnagyobb zenekarokkal lép fel, és a világ minden táján turnézik. Szoktunk triózni Jörggel, akinek egyébként a testvére.

Magyar művészek közül is nagyon gazdag kínálat lesz. Klarinétosoknál Jörg Widmannon kívül Klenyán Csaba lép majd fel, akit, azt hiszem, nem kell bemutatnom. Kovács István már tavaly is énekelt nálunk, Izával adták elő a Sosztakovics-dalciklust, ami szerintem a fesztivál egyik tetőpontja volt, úgyhogy idén is felkértük egy nagyszabású dalciklusra: ő énekli majd a Winterreisét. Holló Aurél is visszatérő vendég lesz, aki tavaly a gyerekkoncerten lépett fel. Nagyon kedveljük őt, többször játszottunk együtt, többször volt például partnerünk Bartók két zongorára és ütőkre írt szonátájában, most pedig Tabea Zimmerman kérésére előadjuk ezt a Berio-művet, amelyhez kell egy ütőhangszeres. Azonnal Aurélt kértük meg, aki szerencsére el tudta vállalni.

Meghívtuk Viviane Hagnert, aki szintén nagyszerű hegedűs, vele Marlboróban találkoztunk. Krzyżowában (Kreisauban) alapított nemrég egy fesztivált, amelyen rendszeresen részt veszünk. Sarah Shafert szintén Marlboróból ismerjük, Iza játszott vele tavaly, ami nagy egymásra találás volt, úgyhogy Amerikából jön el hozzánk. Nagyon fiatal művész, különlegesen tiszta, gyönyörű hanggal. Most már nagy operaházak foglalkoztatják főleg Mozart-énekesként, nálunk pedig az Asszonyszerelem, asszonysorsot, Dvořák- és Schubert-dalokat fog énekelni, szóval idén két énekművészünk lesz.

És hogy a fiatalokról is szót ejtsek: Fejérvári Zoltán visszatérő vendége a fesztiválnak, azt hiszem, Magyarországon nem kell már bemutatni őt. Nagy sikerei vannak mindenfelé, persze nemcsak ezért tartom őt nagyon nagyra. Külön öröm számunkra, hogy a legfiatalabb generáció is képviselteti magát a kitűnő, a zenében és a zenéről nagyon komolyan gondolkodó Ránki Fülöp személyében. Fülöp kései Liszt-műveket fog zongorázni, valamint megkértük őket, hogy játszanak valamit közösen is Satie-tól.

Kamara.hu Zeneakadémia Simon Izabella Várjon Dénes Jörg Widmann Steven Isserlis Tabea Zimmermann Henning Kraggerud Christoph Richter Carolin Widmann Klenyán Csaba Kovács István Holló Aurél Viviane Hagner Sarah Shafer Fejérvári Zoltán Ránki Fülöp Környei Zsófia Mona Dániel
Veronika Eberle, Várjon Dénes és Radovan Vlatković a tavalyi Kamara.hu fesztiválon
(fotó: Zeneakadémia / Felvégi Andrea)
 

MD: Hogy értékeled a tavalyi fesztivált? Van, amin változtattok idén?

VD: Szerintem várakozáson felül sikerült az első Kamara.hu, igazán nagyszerű visszhangja volt, ami a kritikákban is visszatükröződött. [A Playliszt beszámolói itt olvashatók.] Alapvetően semmit nem szeretnénk másképp csinálni, mert ami tavaly megszületett, az pontosan az volt, amit szerettünk volna. Koncertek terén annyiban változott a struktúra, hogy a téma és a művészek gazdagsága és sokszínűsége miatt kiharcoltunk még egy koncertet, amely vasárnap délelőtt lesz – ez tavaly nem volt. Igyekszünk tartani a kérlelhetetlen szakmai színvonalat, és nagyon erősen megmutatni a gondolati elemeket, tehát ez nem egy szórakoztató fesztivál, nem is az a célja. De épp azt hallottuk vissza, hogy emiatt egyedülálló a Kamara.hu: elgondolkodtató, mélyre ás, keresi az összefüggéseket és új dolgokat tár fel.

MD: És a meghívott művészektől milyen visszajelzéseket kaptatok?

VD: Ők hihetetlenül jól érezték magukat. Nagyon szerették a Zeneakadémiát, a Solti Termet, szóval kifejezetten jó visszajelzéseket kaptunk tőlük. A következő évben, tehát 2017-ben jó páran vissza is jönnek, többek közt a kedvenc kürtösöd, Radovan Vlatković vagy a nagyszerű hegedűs, Veronika Eberle. Tehát az a művészlista is elég impozáns lesz…

MD: Tavaly fontos és sikeres esemény volt a gyerekkoncert és az irodalmi beszélgetés. Idén milyen kísérőprogramok lesznek?

VD: Ezt tartjuk: ezúttal is lesz gyerekprogram, és ismét tartunk irodalmi délutánt. Ez utóbbin idén Szabó T. Anna és Dragomán György lesznek a vendégeink, aminek különösen örülünk. Tavaly különleges élmény volt nekünk a Spiró Györggyel való beszélgetés, úgyhogy idén nagyon várjuk a Szabó T.–Dragomán házaspárt. Szerintem a zenéhez is sokat ad, ha feszegetjük kicsit az irodalommal való kapcsolatát, vagy hogy az íróknak mit jelent a zene, milyen összefüggések vannak írás és komponálás között.

MD: Ha jól tudom, a gyerekprogram is izgalmas lesz, hiszen Steven Isserlis is közreműködik rajta…

VD: Igen, ő lesz a kis piros hegedű ellenfele, a gonosz, nagy cselló, és nagyon reméljük, hogy dedikálni fogja a gyermekkönyveit, amelyekből itthon már kettő is megjelent fordításban. Hihetetlen szellemes az előadás szövege, tulajdonképpen Piroska és a farkas meséje lett átültetve a kis piros hegedűre és a gonosz, nagy csellóra (nevet). Az eseményen közreműködik majd Környei Zsófia, a Concerto Budapest koncertmestere is. A fesztivál zárókoncertjén is játszik majd; nagy öröm, hogy csatlakozik hozzánk.

Izának a tavalyi volt az első gyerekprogramja, azóta pedig teljesen beleásta magát ebbe a műfajba, aminek nagyon örülök. Fontos része lett a zenei profiljának, hihetetlen érzékkel kommunikál a gyerekekkel, lefordítva a nyelvükre a különböző művészeti ágakat bemutató tudnivalókat. Ez egy összművészeti gyerekprogram, ahol a gyerekek egy meseillusztrátor rajzain keresztül követhetik, hogyan készülnek az illusztrációk a mesekönyvekbe – egészen gyönyörű képek szoktak születni ezeken a koncerteken. Iza a gyerekeket is bevonja, mindig van interaktív része a programnak, nem elvárás, hogy néma csöndben üljön mindenki. Vetítések vannak, varázsfalak, sok érdekességet lehet látni, és persze mindig van zene, de úgy adagolva, hogy az ne legyen sok a gyerekeknek, mégis tanuljanak belőle. A gyerekek nagyon jól érzik magukat ezeket a koncerteken.

0 Komment