Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A három éve alapított Anima Musicae Kamarazenekar eklektikus műsort adott az Óbudai Társaskörben. A programban egy ősbemutató is szerepelt. Zarándy Ákos aligha sejthette, hogy klarinétra és zongorára írt Kettősversenye - a maga esszenciális eklektikájával - mennyire jól érzi majd magát ezen az estén.

0 Komment

Ha betévedünk egy zeneműboltba, a színes-szagos, művészileg kidolgozott CD-borítókon lassan már észre sem vesszük a kiadó logóját. Bár az ínyencek a kiadó alapján is válogatnak, tudatukig maximum a betűk jutnak el. Pedig van néhány nagy múltú logó, amelyik megéri a figyelmet…

Kicsit több, mint száz évvel ezelőtt, a fonográf korában élt egy angol úr, Mark Barraud. Békésen töltötte napjait Nipper nevű foxterrierjével, és néha azzal szórakoztatta magát, hogy fonográffal felvette a saját hangját. Mikor az 1800-as évek legvégén elhunyt, kutyája, fonográfja és lemezei a többi ingósággal együtt fivéréhez, a festőművész Francis Barraudhoz kerültek.

Egy napon, mikor Francis testvére egyik lemezét hallgatta, arra lett figyelmes, hogy a kutyus odatelepedett a fonográf elé, és vágyakozva hallgatta elhunyt gazdája hangját. Annyira megkapó volt a kép, hogy a művész ecsetet ragadott és megörökítette egy vásznon.

0 Komment

A kékvérű gyilkos

A zenetörténet nagy alakjainak néha meglehetősem furcsa a természetük. Zsenik, tehát lehetnek antiszociálisak, különcök vagy szélsőségesen extrovertáltak, csak legyintünk rá, hiszen "művész" az illető…

0 Komment

Nagy mulasztásom volt, hogy nem hallottam még élőben jeles fiatal zongoristánkat, Fülei Balázst. Néhány nappal ezelőtt véletlenül kifogtam egy hosszú interjút vele a Klubrádióban, amit Rangos Katalin készített, s ez adta a végső lökést, hogy most már feltételenül elmenjek egy koncertjére.

Nem kellett sokat várnom, november 28-án épp szólóestje volt a Magyar Rádió Márványtermében. Az teljes bizonyossággal kiderült a rádióműsorból is, hogy Fülei Balázs már 28 évesen tapasztalt, kitűnő kommunikátor. Jelen van a médiában, címlapon szerepel, szívesen ad interjút, és átgondoltan, jól beszél. Kiváló honlapot tart fenn gazdag hanganyaggal, videókkal, riportokkal, aktualitásokkal, ahogy azt kell. A róla szóló újság-kivágatok, idézetek hosszan sorolják máris jelentős nemzetközi karrierjének fontos eseményeit és helyszíneit, a Carnegie Halltól a Concertgebouwig, Indiától Ausztráliáig.

Fülei Balázs

0 Komment

November 29-e jelentős nap a zenetörténetben - sok híres zeneszerző és előadóművész született, vagy éppen vett búcsút az árnyékvilágtól ezen a napon. De az év utolsó előtti hónapjának utolsó előtti napja a világ egyik legjelentősebb színpadának életében is fontos dátumnak tűnik.

0 Komment