Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A La Valse első gondolatfoszlányai már 1906-ban felbukkantak Ravel fejében. Tisztelegni óhajtott a keringőforma, illetve annak legnagyobb mestere, Johann Strauss előtt. Pont ezért, művének eredetileg a 'Vienne', azaz 'Bécs' címet szánta.

0 Komment

Az új német kormány alakulásáról cikkeznek az újságok hetek óta. Most, hogy az új koalíciós szerződés tartalma nyilvános lett, irigykedhetünk, hiszen a bonniaknak alapos okuk van az ünneplésre…

0 Komment

A Concerto Budapest hétvégi hangversenyein Beethoven, Kurtág és Sosztakovics művek szólaltak meg. Vendégszólistaként a berlini hegedűművész, Isabelle Faust lépett fel.

Isabelle Faust Beethoven Hegedűversenyét játszotta. Ehhez a darabhoz a legtöbb klasszikus koncert-fant fűzi valamilyen nagyon személyes emlék. A koncert utáni, "Kóda" névre keresztelt pódiumbeszélgetésen (a kezdeményezés üdvözlendő, de még ráspollyal csiszolandó!) Keller András, az est karmestere például elmondta, hogy gyermekkorában, betegágyba kényszerülve, Leonyid Kogan felvételét hallgatta "rongyosra", s ekkor érlelődött meg benne a gondolat, hogy muzsikus lesz. A Sztracsatella című film pánikbeteg karmesterét (Kern András szórakoztatóan hozta az önmagára írt figurát) a Beethoven-koncert dirigálása "gyógyítja ki" neurózisaiból. Recenzens pedig élénken emlékszik arra, hogy kamaszként Isaac Stern bakelitlemezét használta a lélek öngyógyítására, s mivel mindez a viharos kamaszkorban történt, e bakelit tükörsimára kopott.

A. Anisimov: Beethoven Hegedűversenye

0 Komment

Amikor egy barátomnak említettem, hogy este koncertre megyek a Fészekbe, csak annyit kérdezett: "Az még létezik?"

0 Komment

Sietek megnyugtatni a nyájas olvasót, mielőtt azt hinné, át kell írnia a történelmet (ugyan kinek jutna ilyesmi az eszébe?): a roham zeneileg értendő, s honfitársunk, akiről szó van, Nánási Henrik, a fiatal magyar karmester, akit a hazai szakma és közönség alig, sőt - megkockáztatom - egyáltalán nem ismeri, de aki ennek ellenére a híres Berlini Komische Oper főzeneigazgatója! Mi az itthoni ismeretlenség oka?

0 Komment