Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A mi naptárunk szerint ma 184 éve, 1829. november 28-án született a Szentpétervári Konzervatórium alapítója és első igazgatója, Anton Grigorjevics Rubinstein. Szülei gazdasági okokból úgy döntöttek, hogy Moszkvába költöznek, itt született meg hat évvel később Anton öccse, Nyikolaj.

Anton Rubinstein

Ilja Repin olajfestménye

0 Komment

Az opera, mint műfaj mindig is erőteljesen képviselte magát a német főváros életében. A hidegháború idején a Deutsche Oper a nyugati oldalon működött, míg az 1742 óta fennálló Staatsoper a keleti oldal vezető színháza volt. S el ne felejtsük, a "hársfák alatt", az Unter den Linden bulváron fekszik a kiváló Komische Oper is.

A berlini fal lebontása utána városvezetésnek szembe kellett néznie a kihívással: képes-e fenntartani három operaházat, a 17 prózai színház és 8 zenekar mellett? Az anyagi támogatásért folytatott csaták csak mélyítették a szakadékot Kelet és Nyugat között. Ha nem a városszintű támogatásokról lett volna szó, a Deutsche Oper 2004-ben nagy valószínűséggel bezárhatta volna a kapuit.

0 Komment

November 25-én este a Concerto Budapest Zenekart vezényelte a Művészetek Palotájában Leon Botstein amerikai karmester, akit 23 évesen, 1969-ben választottak a híres egyetem, a Bard College rektorává és azóta is betölti a hivatalt. Az est szólistája Perényi Miklós csellóművész volt. A karmesterrel zenekari próba után beszélgettünk.

Leon Botstein

Leon Botstein próba közben (fotó: Mácsai János)

0 Komment

Nagyszabású, okosan és bátran szerkesztett programmal lépett színpadra a Magyar Rádió valamennyi együttese: a Szimfonikus Zenekart, az Énekkart és a Gyermekkórust Vajda Gergely vezényelte.

Vajda Gergely

Vajda Gergely (fotó: Művészetek Palotája)

0 Komment

Az új linzi operaház Wagner Tetralógiájára vállalkozik

0 Komment