AJÁNLÓ
 
19:00
2016. 07. 09.
Van valaki, akinek feltétel nélkül elhiszem, hogy César Franck zenéjében nincs semmi ódon,...
A bejegyzés folyatódik
 
19:00
2016. 07. 09.
Augusztus 17-én otthon hagytam a kritikust. Csak a műkedvelő énemmel mentem a Kaposfestre....
A bejegyzés folyatódik
 
19:00
2016. 07. 09.
A Kaposfest egyre csak növekszik. Akár egyetlen koncerten belül is. Érdekesen alakult például...
A bejegyzés folyatódik
 
19:00
2016. 07. 09.
Kaposvár, 21 fok, eső - a Franck még mindig tart! Tartson is sokáig! Dübörög a vadromantika,...
A bejegyzés folyatódik
 
19:00
2016. 07. 09.
Miért ájulnak el rögtön a zeneszeretők és a taxisofőrök is, ha Stradivarit hallanak? Hogyan...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

2016. augusztus 13. és 19. között hetedik alkalommal rendezik meg a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált, azaz a legjelentősebb hazai klasszikus zenei rendezvények között számon tartott Kaposfestet. A tavalyi évhez hasonlóan idén is Baráti Kristóf és Várdai István művészeti vezetésével megvalósuló esemény azonban nemcsak szigorúan zenei szempontból tartogat izgalmakat: a 14 koncert mellett a közönség különféle tematikus programokon szerezhet rendhagyó élményeket.

Kaposfest Baráti Kristóf Várdai István Bolyki György Polgár Judit
Baráti Kristóf és Várdai István a Kaposfesten (fotó: Mózsi Gábor)

 

„A Kaposfest immár hagyománnyá váló védjegye, hogy a klasszikus zenei koncertek mellett a közönség rengeteg információt kap élmény formájában a koncerteken szereplő szerzőkről és művekről. Minden évben igyekszünk tartalmas és a hangversenyekhez méltóan magas színvonalú kiegészítő programokat szervezni, melyek a zenéhez kapcsolódnak.” – mesélt a koncepcióról Bolyki György, a fesztivál igazgatója. Már a korábbi években is számtalan különleges tapasztalatban lehetett része a közönségnek: Rossini szonátáihoz kapcsolódva például Segal Viktor készített a komponista receptjei alapján ebédmenüt, a noktürnök éjszakáján pedig egy csillagvizsgáló-túrára is sor került. „A gasztronómiától a kirándulásokon át a kiállításokig ívelő kiegészítő programjaink lényege, hogy meglepjük a közönségünket, és élményeken keresztül bővítsük a zenéről szóló ismeretanyagukat.” – fogalmazott a fesztiváligazgató.

Az idei év egyik legtöbb izgalmat ígérő eseménye egy sakkverseny lesz, ugyanis rengeteg zenész és zeneszerző állt közeli kapcsolatban a játékkal. A Pesti Sakkegylet alapítójaként és elnökeként is tevékenykedő Erkel Ferenc például korának egyik legnagyszerűbb sakkjátékosa volt, Szergej Prokofjev pedig olyan kiválóan játszott, hogy egy ízben saját korának világbajnokával szemben is győzelmet aratott. Ennek az eseménynek állít emléket a Kaposfest ideje alatt megvalósuló Prokofjev Sakkverseny, melynek első három helyezettjével nem más, mint Polgár Judit játszik majd szimultán meccset.

Kaposfest Baráti Kristóf Várdai István Bolyki György Polgár Judit
Polgár Judit (fotó: juditpolgar.com)
 

A rejtélyes halált halt zeneszerzők sorát gazdagító Ernest Chausson is azok közé a komponisták közé tartozik, akik nemcsak a fesztivál koncertprogramjában kaptak helyet. Az egyszerű, de annál végzetesebb kimenetelű biciklisbalesetet szenvedő Chausson emlékére ugyanis – 21. századi stílusban – segway-túrát szervez a Kaposfest stábja, amelynek keretein belül meg is tanítják (a lehető legbiztonságosabb módon) segway-jel közlekedni a vállalkozó szelleműeket.

Kaposvárra látogat idén a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra is (többek között ők építették a Müpa orgonáját), akik az orgonaépítés technikáit és fortélyait ismertetik meg az érdeklődőkkel. „A közönség annak örül, ha ugyanolyan magas minőségben kapja meg ezeket a plusz élményeket, mint a koncerteket.” – összegezte Bolyki. „Hihetetlen élmény, ha együtt élhetünk át valamit mindabból, ami inspirálta, motiválta a fesztivál programjában kulcsszerepet játszó zeneszerzőket.”

Playliszt

0 Komment