AJÁNLÓ
 
17:00
2015. 11. 06.
Simon Izabella és Várjon Dénes töretlen lelkesedéssel készülnek a tavaly óriási sikert...
A bejegyzés folyatódik
 
17:00
2015. 11. 06.
Várjon Dénes és a Concerto Budapest nevét egyre több emlékezetes zenei élmény kapcsolhatja...
A bejegyzés folyatódik
 
17:00
2015. 11. 06.
Mostan színes tintákkal Beethovennel álmodom mindig, meg-megállva - ugyanis a kamarásított...
A bejegyzés folyatódik
 
17:00
2015. 11. 06.
Amikor megtudtam, hogy 2016-ban Tallér Zsófia zeneszerzőnek és Várjon Dénes zongoraművésznek...
A bejegyzés folyatódik
 
17:00
2015. 11. 06.
A Rózsavölgyi és Társa Kiadó gondozásában látott napvilágot Kottakép és műalkotás:...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ma délután sajtótájékoztató keretében mutatták be Várjon Dénes és a Keller András vezette Concerto Budapest közös munkájának eredményét, a három lemezből álló, Beethoven összes zongoraversenyét tartalmazó kiadványt a Hungaroton Rottenbiller utcai székházában. Természetesen a méltán legendásnak nevezett stúdióban…

 

Zenei sajtótájékoztatóra azért jó járni, mert rendre a legnagyobb művészekkel találkozhat az ember, és bízhatunk benne, hogy ezek a művészek muzsikálni is fognak. Nem volt ez másképp ezúttal sem. A Glenn Gould pártján állók és a koncertpártiak egyaránt örülhettek, hiszen gazdagabbak lettünk egy kiválónak ígérkező lemezzel, de élőben is hallhattuk a kiadvány szólistáját, Várjon Dénest, aki stílusosan egy Beethoven-tétellel, a mester Fisz-dúr szonátájának első tételével nyitotta meg a sajtótájékoztatót. Kell jobb reklám egy hangfelvételnek?!

A sajtóbeszélgetést a Hungaroton vezérigazgatója, Hollós Máté vezette. Elsősorban Várjont kérdezte Beethovenhez fűződő viszonyáról, a szerzővel való kapcsolatának történetéről. „Beethoven egy nagyon erős szerző” – mondta a zongoraművész, akit kamaszkora óta végigkísér a komponista. Várjon egyetemista éveiben játszott először Beethoven-zongoraversenyt, és már akkor megszületett benne az igény, hogy mind az ötöt megtanulja. A Zeneakadémia főépületének felújítása után lehetősége nyílt rá, hogy a Keller András vezényelte Concerto Budapesttel eljátssza az összes Beethoven-zongoraversenyt. A projekt akadályait a háttérből láthatatlanul, de annál látványosabb eredménnyel tevékenykedő impresszárió, Körner Tamás gördítette el. Körner mesélt Várjon és Keller következő álmának, a versenyművek lemezre vételének nehézségeiről is. (Schiff Andráson kívül Várjon Dénes az egyetlen magyar zongorista, aki megvalósította ezt a hatalmas tervet.)

Körner Tamás, Várjon Dénes, Holló Máté és Keller András
Körner Tamás, Várjon Dénes, Holló Máté és Keller András (fotó: Mona Dániel)
 

Keller András főként a zongoraművésszel való munka milyenségéről, konkrétabban: tökéletességéről beszélt. Elmondása szerint semmilyen szóbeli megbeszélésnek nem kellett megelőznie a közös játékot ahhoz, hogy a művészek egy hullámhosszon legyenek. Páratlannak nevezte azt a rezonanciát, amellyel Várjon a zenekarhoz viszonyul. Szinte vezényelnie sem kell – mondta –, ha ő a szólista.

Többször szóba került a stúdió és annak szelleme, múltja. Keller Andrásnak különösen nagy élmény, hogy a Hungarotonnal dolgozhat, ugyanis hosszú idő után ez az első alkalom, hogy magyar kiadónál vehet lemezre valamit. Várjon pedig a stúdió jelenlegi munkatársainak való köszönetnyilvánítás mellett kitért arra is, miért Fischer Annie-nak ajánlották a kiadványt. Fischer Annie számos legendás felvétele abban a bizonyos stúdióban készült. Játéka akkor és később is hatással volt minden muzsikusra; a zongoristáknak ő volt a példakép. Várjon rengeteget tanult a művésznő játékából. A lehető legszebb gesztus ez, hogy az új lemez résztvevői törlesszenek neki a sok tanulságért, és tisztelegjenek előtte. És hogy a gesztuson túl milyen maga a CD, arról hamarosan beszámolunk itt, a Playliszten.

Mona Dániel

0 Komment