Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Habár széles körben kedvelt operáját, a Sába királynőjét emlegetve szinte nincs is olyan, kinek ne jutna eszébe egyből Goldmark Károly neve, a 19. században élt komponista valós repertoárja sajnos alig ismert manapság. A magyar és osztrák gyökerekkel egyaránt rendelkező szerző életművének egy évszázad elteltével csupán főbb darabjai maradtak benn a zenei köztudatban, sok kompozíciójáról pedig egyáltalán nem készült még felvétel sem. A komponistára a tavalyi emlékév hívta fel hosszú idő után először a figyelmet, felidézve néhány, már-már megporosodott művet.

Goldmark Károly Goldmark Hlavacsek Tihamér Lajkó István Wiedemann Bernadett Rohmann Ditta Banda Ádám Zeneakadémia Bokor Lilla
Goldmark Károly

0 Komment

Szeptember 26. körül Bartók halálának hetvenedik évfordulójától volt hangos a zenei sajtó - ünnepi hangversenyek, ülések, beszédek tömkelege, és nem utolsó sorban a Bartók-összkiadás elindulása is e hétvégén történt. Mindez a Nemzeti Filharmonikusok koncertjével kezdődött a Müpában péntek este.

Nemzeti Filharmonikusok
Nemzeti Filharmonikusok (forrás: filharmonia.hu)

0 Komment

Csajkovszkij nem a dalairól ismert, erről kár lenne vitát nyitni. Pedig 103 dalt vagy - ahogy ő nevezte többségüket - románcot írt, ami Schubert és Schumann dalterméséhez képest csekélynek tűnik, ám valójában egészen szép termés. A Müpa Csajkovszkij születésének 175. évfordulója alkalmából, szeptember 29-én dalesttel tisztelgett az orosz mester előtt.

Wiedemann Bernadett, Virág Emese, Karine Babajanyan és Vlagyimir Bajkov
Wiedemann Bernadett, Virág Emese, Karine Babajanyan és Vlagyimir Bajkov

0 Komment

HTML

Legfrissebb bejegyzések