Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Amikor először hallottam az akkor még készülődő kortárszenei sorozatról, bevallom, kicsit ódzkodtam tőle. Én és a kortárszene? Nem, köszönöm, inkább maradok a klasszikusoknál. Holott ez a koncertsorozat épp az olyanok számára ideális, mint én, aki egy-két rossz élmény miatt teljesen elzárkózott ezelől a "durva" hangzásvilág elől. Pedig az ilyen emberek azt sem tudják, mi fán terem ez az egész. Ezért aztán, mikor elindult a projekt, megígértem magamnak, hogy egyszer biztosan elmegyek.

Metronóm MetronómTető Duo SeRa Seleljo Erzsébet Razvaljajeva Anasztázia Corvin Room Corvin Club Tornyai Péter Láng István Zombola Péter Virágh András Gábor Horváth Márton Levente Zarándy Ákos Balogh Máté Kedves Csanád Wettl Mátyás kortárs kortárszene Bokor Lilla
Duo SeRa - Seleljo Erzsébet (szaxofon) és Razvaljajeva Anasztázia (hárfa)

0 Komment

Igaz, a húsvétot felvezető időszakban Bach Máté-passiója is elhangzott, a koncertlátogatók azonban idén másból is válogathattak a böjt alatt. Habár kevésbé ismert a zeneszerző repertoárjával kapcsolatban, Händel - operái és oratóriumai mellett - egy nagyszabású passiót is komponált, melynek különlegessége, hogy maga Mária is megszólal a szereplők között. A mű azonban csak ritkán kerül előadásra, így nem csoda, hogy a közönségnek csak szűk rétege ismeri.

Capella Savaria Howard Arman Pasztricsák Polina Celeng Mária Blazsó Domonkos Magyar Rádió Kórusa Bokor Lilla

0 Komment

Minden művész ismeri az érzést, amikor a koncert részletei a legutolsó pillanatban dőlnek el: a szólista megbetegszik, a programot átvariálják, s esetleg maga a koncepció is gyökeresen megváltozik - mindez csupán napokkal az előadást megelőzően. A próbák nem tűnnek elegendőnek, a vendégelőadó és a zenekar épphogy csak összeszokott, s mindebből a zűrzavarból egy színvonalas előadást kéne kerekíteni. Nos, ez a Nemzeti Filharmonikusoknak sikerült.

Nemzeti Filharmonikusok Kocsis Zoltán Jean-Efflam Bavouzet WWF Bokor Lilla
Kocsis Zoltán (forrás: filharmonia.hu)
"Nagyon szépen játszották el a csöndet…"

0 Komment

Habár széles körben kedvelt operáját, a Sába királynőjét emlegetve szinte nincs is olyan, kinek ne jutna eszébe egyből Goldmark Károly neve, a 19. században élt komponista valós repertoárja sajnos alig ismert manapság. A magyar és osztrák gyökerekkel egyaránt rendelkező szerző életművének egy évszázad elteltével csupán főbb darabjai maradtak benn a zenei köztudatban, sok kompozíciójáról pedig egyáltalán nem készült még felvétel sem. A komponistára a tavalyi emlékév hívta fel hosszú idő után először a figyelmet, felidézve néhány, már-már megporosodott művet.

Goldmark Károly Goldmark Hlavacsek Tihamér Lajkó István Wiedemann Bernadett Rohmann Ditta Banda Ádám Zeneakadémia Bokor Lilla
Goldmark Károly

0 Komment

A hangversenytermek népszerű, de manapság már ritkábban játszott kedvenceit tűzte műsorára a Nemzeti Filharmonikusok a csütörtök esti Müpás koncertjén, nem is akárkivel fűszerezve azt: az est szólistájaként ugyanis a legendás gordonkaművész, Perényi Miklós lépett színpadra. Így nem is meglepő, hogy nagy érdeklődés fogadta a műveket mind az idősebb, mind a fiatalabb generációk körében. El is fogyott minden jegy.

Nemzeti Filharmonikusok Perényi Miklós Halász Péter Bokor Lilla
Perényi Miklós (fotó: Csibi Szilvia / Müpa)

0 Komment

HTML