Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mostan színes tintákkal Beethovennel álmodom mindig, meg-megállva - ugyanis a kamarásított szimfóniák után e hétvégén volt szerencsém végighallgatni a mester összes zongorástrióját élőben a Zeneakadémián, Keller András, Várjon Dénes és Perényi Miklós tolmácsolásában. Ez már előzetes tervként is nagyjából az előrehozott karácsony vagy születésnap kategóriájába esik, hát még úgy, hogy aztán meg is történt.

Keller András Várjon Dénes Perényi Miklós Beethoven Zeneakadémia Czinege Ádám
Keller András, Várjon Dénes és Perényi Miklós

0 Komment

A hangversenytermek népszerű, de manapság már ritkábban játszott kedvenceit tűzte műsorára a Nemzeti Filharmonikusok a csütörtök esti Müpás koncertjén, nem is akárkivel fűszerezve azt: az est szólistájaként ugyanis a legendás gordonkaművész, Perényi Miklós lépett színpadra. Így nem is meglepő, hogy nagy érdeklődés fogadta a műveket mind az idősebb, mind a fiatalabb generációk körében. El is fogyott minden jegy.

Nemzeti Filharmonikusok Perényi Miklós Halász Péter Bokor Lilla
Perényi Miklós (fotó: Csibi Szilvia / Müpa)

0 Komment

A cselló szerelmeseinek az elmúlt másfél hét igazi Kánaán volt. Október 29-én A tehetség kötelez című sorozat keretében a Zeneakadémia Karrierirodájának támogatottja, Kokas Dóra adott önálló estet. November 6-án a Müpában hallhattuk az Orchestre de Paris fantasztikus koncertjét, amelyen megszólalt Saint-Saëns I. csellóversenye is az argentin Sol Gabetta szólójával. Ám a legjobban várt esemény minden bizonnyal Perényi Miklós vállalkozása volt, aki november 5-én és 7-én két hangversenyen adta elő Bach összes szóló csellószvitjét a Zeneakadémia Nagytermében. Volt szerencsém végigülni ezt a szeánszot…

1 Komment

"Na, most végre sok szék van!" - hallottam a koncert előtti pillanatokban a mögöttem ülők beszélgetését (mint útközben kiderült, nemcsak a nézőtérrel, hanem még inkább a színpad berendezésével kapcsolatban). Csak remélni tudtam, hogy nem érte őket váratlan csalódás pár perccel később, az első mű (Webern: Langsamer Satz) megszólaláskor, mikor "mindössze" négy ember, egészen pontosan az Apollon Musagete Quartett tagjai érkeztek a színpadra.

Az Apollon Musagete Quartett

0 Komment

November 25-én este a Concerto Budapest Zenekart vezényelte a Művészetek Palotájában Leon Botstein amerikai karmester, akit 23 évesen, 1969-ben választottak a híres egyetem, a Bard College rektorává és azóta is betölti a hivatalt. Az est szólistája Perényi Miklós csellóművész volt. A karmesterrel zenekari próba után beszélgettünk.

Leon Botstein

Leon Botstein próba közben (fotó: Mácsai János)

0 Komment

HTML

Legfrissebb bejegyzések