Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kezeket fel, aki volt már olyan születésnapi zsúron, ahol tisztán énekelték a Happy Birthdayt! Senki? Fischer Iván megtalálta a megoldást.

Playliszt

1 Komment

2016. augusztus 7-én a zenei világnagyság, Plácido Domingo és Navracsics Tibor uniós biztos együtt adták át Európa legjelentősebb kulturális örökségi díját a Zeneakadémiának. Domingo Európa vezető kulturális örökséggel foglalkozó szervezete, az Europa Nostra elnökeként, Navracsics pedig az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosaként fejezte ki elismerését az intézmény szecessziós épületének példaértékű felújításáért. A Zeneakadémia - melyre a díjak átadói mint az európai történelem, eszmék és identitás szimbólumára tekintenek - 2015 óta a kulturális örökségvédelem területén megszerezhető legjelentősebb elismerést, az Európai Unió Kulturális Öröksége díjat / Europa Nostra Nagydíjat tudhatja magáénak.

Zeneakadémia Liszt Academy Plácido Domingo
Plácido Domingo és Navracsics Tibor (fotó: Zeneakadémia / Bielik István)

0 Komment

Egy igazi fesztiválon nem pusztán éppen futó (vagy kifutó) produkciókat tálalnak fel a nagyétkű fesztiválközönségnek. Márpedig - valljuk be - a legtöbb fesztivál ilyen. A több-kevesebb ízléssel, netán egy koncepció mentén összeállított fesztiválmenü gyakorta nem is sokban különbözik a torkos csütörtökök kínálatától, melyről sokan joggal gondolják azt, hogy a gasztronómia infernója. Fesztiválesemény nélkül nincs valódi fesztivál. Az Ördögkatlan Fesztivál valódi. Valódiságát olyan zenei események biztosították, mint Both Miklós ukrán népzenei műhelye vagy a Forte Társulat Concertója. Legyen most szó az utóbbiról.


A Hungarian Studio Orchestra és a Forte Társulat

1 Komment

Bemutatták Eötvös Péter új művét a Salzburgi Ünnepi Játékokon

Eötvös Péter Esterházy Péter Salzburgi Ünnepi Játékok Bécsi Filharmonikusok Daniel Harding Peter Simonischek Iris Vermillion Topi Lehtipuu Magyar Rádió Énekkara Kondor Kata
Eötvös Péter és a Bécsi Filharmonikusok (fotó: Andreas Kolarik / SF)

"Mitől töredék a töredék?" - kérdezi az Angyal Eötvös Péter Halleluja - Oratorium balbulum című, Esterházy Péter szövegére írott művében. A Próféta így felel: "A töredék nem attól töredék, hogy hiányzik belőle valami, a töredék attól töredék, ami benne van." Maga az oratórium is "Négy töredék" műfaji megjelöléssel szerepelt a salzburgi bemutató műsorfüzetében, és a műsor összeállítói a rész-egész viszonyt hasonlóképpen megkérdőjelező művekkel társították; a koncert második felében elhangzó Brahms-mű, a Variációk egy Haydn-témára egy másik alkotás kiemelt részletére épül, Mahler 10. szimfóniájának Adagio tétele pedig egy befejezetlen műből származik, ám önálló koncertdarabként való szereplése mégis teljessége, integritása felőli befogadói attitűdöt feltételez.

0 Komment

Nemcsak a siker, de a vihar is tombolt vasárnap este a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, ahol a Budapesti Nyári Fesztivál programsorozatának egyik operaelőadásaként éppen az Otello volt műsoron. Giuseppe Verdi művét mindössze két alkalommal, július 29-én és 31-én mutatták be, ráadásul a szabadtéri színház szervezőinek nagy aggodalmára pont esőt jósoltak a hétvégére. Az első előadás megúszta a vihart, de a második már nem; mégis a viharjelzés ellenére is teltházas közönség volt kíváncsi a több szempontból is rendhagyónak minősülő Otellóra.

Rost Andrea Marc Heller Kálmándy Mihály Otello Verdi Tóth Áron
Rost Andrea

1 Komment