Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Rajongok a hangfelvételért. Őszintén. Meggyőződésem, hogy pótolhatatlan értéket képvisel a klasszikus zene területén. Megörökíti a zene megteremtésének időbeli, megismételhetetlen műalkotását. Az akusztikai paraméterek befolyásolásával pedig maga is a művészi újjáteremtés eszköze. Van valami, amit viszont a legcsiszoltabb hangfelvétel sem tud megadni: az élő koncert nyújtotta elementáris élmény. Szeptember 29-én a Müpában ez az élmény mellbevágó volt. Hogy miért? Anna Netrebko énekelt.

Anna Netrebko Yusif Eyvazov Verismo Elek Martin
Anna Netrebko (fotó: Müpa / Posztós János)

0 Komment

Liszt Ferenc kamarazenekar + világhírű szólista = siker. Régi recept ez a magyar zeneélet konyhájában, ami március 7-én újra terítékre került a Zeneakadémián. Ezúttal a kiváló fuvolista, Emmanuel Pahud lépett színpadra a zenekarral, műsorukon barokk darabokkal.

Liszt Ferenc kamarazenekar Emmanuel Pahud Zeneakadémia Elek Martin
Emmanuel Pahud

0 Komment

Úgy érkeztem, mint szórakozásra éhes hallgató, úgy távoztam, mint benyomásokat racionalizáló kritikus. Hogy mi történt közben? Hallottam egy remek koncertet, valamint rám talált a főszerkesztő. Február 24-én Anne Sofie von Otter és a Les Musiciens du Louvre Grenoble adott hangversenyt a Zeneakadémia Nagytermében.

Anne Sofie von Otter Musiciens du Louvre Grenoble Marc Minkowski Thibault Noally Zeneakadémia Elek Martin
Anne Sofie von Otter

0 Komment

A Fischer Iván vezényelte BFZ-koncerteket nem nevezném hagyományos hangversenyeknek. Titkos műsor, színpadi játék, szokatlan ráadás - ezek és hasonló poénok várnak ránk a zenekar koncertjein, kibővítve a zenehallgatás dimenzióját egy izgalmas tényezővel, a meglepetéssel. Az együttes február 6-i Müpás hangversenye a fantasztikus zenélés mellett épp a meglepetések miatt vált felejthetetlenné.

Budapesti Fesztiválzenekar BFZ Fischer Iván Dimitris Sgouros Elek Martin
Dimitris Sgouros és Fischer Iván a Midnight Musicon (fotó: Stiller Ákos)

0 Komment

Mit tehet a koncertszervező annak érdekében, hogy megteljen a hangversenyterem? Nos, elővehet unalomig játszott slágerműveket, meghívhat méregdrága sztárelőadókat vagy folyamodhat valami más, kreatív módszerhez. A Zeneakadémia egyik idei ötlete a "legendás koncertek" sorozat, melynek keretében olyan nevezetessé vált nagytermi hangversenyeket elevenítenek fel, mint Bartók és Pásztory Ditta búcsúkoncertje, a II. világháborút követő első zeneakadémiai hangverseny vagy Kodály 1918. május 7-i szerzői estje. Az utóbbi koncert "újrajátszására" december 16-án, Kodály születésnapján került sor.

Kodály Zoltán Legendás koncertek Zeneakadémia Waldbauer-Kerpely vonósnégyes Bartók Béla Kálmán Oszkár Kodály Vonósnégyes Falvay Attila Éder György Bretz Gábor Fülei Balázs Fenyő László Elek Martin
Bartók, Kodály és a Waldbauer-Kerpely vonósnégyes (forrás: mek.oszk.hu)

0 Komment

HTML

Legfrissebb bejegyzések